16 lessen die bedrijven kunnen leren van Banksy

Banksy is een Britse straatkunstenaar en activist die in de begin jaren 2000 internationale erkenning kreeg voor zijn politiek geladen en vaak satirische kunstwerken die maatschappelijke normen en instellingen uitdaagden. Hij heeft een onderscheidende stencilstijl en maakt innovatief gebruik van verschillende media om zijn kunst te laten zien. Hij heeft de grenzen van street art en hedendaagse kunst geherdefinieerd. Maar wat kan het bedrijfsleven leren van dit ongrijpbare wereldwijde fenomeen?

Les 1: Creativiteit

Als er één ding is waar Banksy bekend door is, is het zijn unieke en tot nadenken stemmende kunst. Hij alleen heeft zijn unieke stijl. Een voorbeeld hiervan is zijn gebruik van stencils, dat eigenlijk over het algemeen wordt afgekeurd in zijn sector. Doormiddel van zijn kunst moedigt hij de kijker ook aan om vanuit een ander perspectief naar de wereld te kijken. Net als hij moeten bedrijven er een prioriteit van maken om zichzelf te onderscheiden van de menigte en op een manier die uniek is voor hen. Daarom is het belangrijk dat ze creativiteit en innovatief denken binnen het bedrijf stimuleren.

Les 2: Authenticiteit

Als het gaat om de boodschap in zijn kunst is Banksy trouw aan zichzelf. Hij raakt zaken aan die hij belangrijk vindt en doet dit consequent, of het nu populair is of wordt afgekeurd. In een tijd waarin veel bedrijven iedereen tevreden proberen te houden en hun authenticiteit verliezen, is hij een voorbeeld van hoe dicht bij je kernwaarden blijven de relatie die je hebt met anderen versterkt, of het nou klanten of werknemers zijn.

Les 3: Branding

Branding is belangrijk! Het beïnvloedt hoe mensen je bedrijf zien. Als er één artiest is die een sterk merk heeft gecreëerd, dan is het Banksy wel. In zijn kunst vertoont hij een unieke stijl, waaronder zijn gebruik van stencils die hem onderscheiden van zijn tijdgenoten. Door consequent kunst te maken rond controversiële onderwerpen en waarin hij maatschappelijke normen uitdaagt, creëert hij niet alleen een buzz, maar openbaart hij ook een deel van zijn persoonlijkheid. Terwijl sommige bedrijven op veilig proberen te spelen en alleen onderwerpen aanraken als ze 'hot' worden en een ‘bandwagon’ springende indruk geven. Banksy gaat verder dan alleen het benadrukken van de verschillende onderwerpen, hij draagt actief bij aan doelen met behulp van de inkomsten gegenereerd door zijn kunst. Banksy is een zeer teruggetrokken persoon. Het gevoel van mysterie om hem heen creëert een buzz rondom hem en zijn kunst. Deze buzz is zo sterk dat hoewel Banksy geen officiële aanwezigheid op sociale media heeft, zijn kunst door het publiek wordt gedeeld.  Het laat zien hoe geweldige branding een 'minder is meer'-effect kan creëren.

Les 4: Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Zoals gezegd is Banksy niet iemand die sociale en politieke kwesties uit de weg gaat. Hij belicht kwesties als consumentisme, immigratiebeleid, milieuverandering, vrijheid van meningsuiting en nog een hele lijst meer. Zijn sociale commentaar is ingebakken in zijn kunst en is deels wat het zo populair maakt. Voor bedrijven laat het zien dat maatschappelijke verantwoordelijkheid geen afvinksel is, maar iets om in de bedrijfscultuur te verankeren.  Het verankeren ervan in de bedrijfscultuur trekt mensen aan die zich aansluiten bij dezelfde waarden. Als bedrijf gaat het niet om het focussen op alle zaken, maar om het kiezen van zaken die je wilt verankeren onder je medewerkers.

Les 5: Creëer een community

Banksy's populariteit is te danken aan de community (gemeenschap) om hem heen. Vanwege zijn vermogen om een gedeelde ervaring te creëren, houdt hij de community betrokken. Dit is iets waar bedrijven aantekeningen van kunnen maken. Gedeelde ervaringen houden niet alleen anderen betrokken, maar creëren ook een gevoel van verbondenheid en vertrouwdheid. Voorbeelden hiervan zijn zijn "Dismaland" en "Sirens of the Lambs" werken. Of het nu klanten of medewerkers zijn, dit gevoel van vertrouwdheid en verbondenheid maakt hen tot een fan. Ook al werkt Banksy anoniem, heeft hij samengewerkt met andere artiesten, wat een manier is om de community van zijn tijdgenoten te koesteren en ook zijn fanbase uit te breiden. Terwijl bedrijven de neiging hebben om een vijandige houding aan te nemen naar elkaar. Samenwerken met andere bedrijven geeft toegang tot elkaars community, wat leidt tot een groei in individuele community en ook een bondgenoot binnen de bedrijfswereld

Les 6: Marketing

Banksy staat bekend om zijn marketingstunts, van het versnipperen van zijn kunstwerk nadat het was geveild, of het hebben van een mobiele vrachtwagen gevuld met animatronic knuffels die door de straten van New York City toeren, tot het maken van een parodie op Disneyland met zijn Dismaland. Zijn verschillende exploits laten zien dat marketing verder gaat dan een billboard en reclame. Ze staan dichter bij interactieve gebeurtenissen die het publiek in hun greep houden. Hij creëert ervaringen die in het verlengde liggen van zijn kunst, die als model kan dienen voor bedrijven die out of the box willen denken als het gaat om marketing.

Les 7: Aanpassingsvermogen

Banksy is in staat om zich aan te passen aan veranderingen en uitdagingen, wat kan dienen als een model voor bedrijven die zich willen kunnen aanpassen aan veranderingen en uitdagingen.  De verschillende manieren waarop hij zijn kunst tentoonstelt, laat al zien hoe hij in staat is om zijn kunst aan te passen aan de omgeving. "The walled off hotel" is hier een perfect voorbeeld van. Het hotel en kunsttentoonstelling bevinden zich in Bethlehem, een locatie waarvan je je kunt voorstellen dat het uitdagingen met zich meebrengt. Niet alleen de stad, maar ook waar in de stad het zich bevindt. Het hotel ligt direct naast de muur die Israël van Palestina scheidt en er wordt gezegd dat hotelkamers slechts 25 minuten direct zonlicht per dag krijgen. Toch slaagde hij erin om van een gebouw met het 'slechtste uitzicht' een toeristische locatie te maken die het conflict van de regio benadrukt, maar ook werkgelegenheid creëert voor de lokale bevolking.

Les 8: Doorzettingsvermogen

Banksy blijft zijn kunst creëren en delen, zelfs als het misschien niet goed wordt ontvangen.  Door zijn sociale commentaar zijn er verschillende critici. "The walled off hotel" kreeg kritiek omdat sommigen het zien als het uitbuiten van het harde conflict in de regio. Ook kunst locaties is een onderwerp dat wordt besproken. Banksy plaatste zijn kunst ook op publieke muren en deed dit 's nachts. Hoewel het genoemde voorbeeld dicht bij zijn graffiti-wortels ligt, is het gebruik van stencils dat echter niet. Ondanks de kritiek maakt hij nog steeds kunst op zijn voorwaarden en blijft hij zijn mening delen via zijn kunst.

Les 9: Innovatie

Banksy staat bekend om het gebruik van nieuwe technieken en mediums in zijn kunst, die als model kunnen dienen voor bedrijven die innovatief willen blijven.   Zijn gebruik van stencils is een duidelijk voorbeeld van hoe hij innovatie omarmt. Dus laten we verder kijken dan dat. Waar verschillende kunstenaars vasthouden aan één medium experimenteert hij met anderen, voorbeelden hiervan zijn zijn "Dismaland" en "The walled off Hotel" kunstinstallaties. De ene is een heel dystopisch themapark en de andere is een hotel en kunstgalerie die beweert het slechtste uitzicht ter wereld te hebben. Hoewel zijn oorsprong in de schilderkunst lag, durfde hij te experimenteren met animatronics en zelfs sculpturen. EN experimentern met performancekunst door een levende olifant als decorstuk in een hotel te plaatsen. Het mooie van hoe Banksy innoveert, is dat het binnen zijn merk is, een doel heeft en hem ook dwingt om buiten zijn comfortzone te gaan. Veel bedrijven kiezen voor de veilige route wat leidt to het kaderen van innovatie.

Les 10: Disruptief zijn

Banksy's kunst en publieke persona dagen vaak maatschappelijke normen en conventies uit, dit brengt  waardevolle lessen voor bedrijven die zich willen onderscheiden in een drukke markt en contact willen maken met hun publiek.  Banksy's kunst triggert de kijker om een standpunt vanuit een ander perspectief te bekijken.  Het stimuleert “out of the box” denken en laat zien hoe het nemen van creatieve risico's kan leiden tot innovatie.  En dat is precies wat bedrijven bij hun werknemers zouden moeten stimuleren om te doen, zodat ze de concurrentie voor kunnen blijven. Banksy's onconventionele gebruik van openbare ruimtes en niet-traditionele marketing bewijst dat het durven te experimenteren wonderen kan doen voor bedrijven die hun boodschap, product en merk op een memorabele manier willen laten zien.

Les 11: Een statement maken

Banksy's kunst maakt vaak een statement en verhoogt het bewustzijn over verschillende kwesties. Dit kan als een model dienen voor bedrijven van hoe ze een positieve impact kunnen hebben op hun klanten en de samenleving.De manier waarop hij visuele verhalen gebruikt en provocerend durft te zijn terwijl hij trouw blijft aan zijn merk, is een les over hoe bedrijven visuele verhalen kunnen gebruiken om een betere verbinding met hun klanten te creëren of hoe ze provocerende berichten kunnen gebruiken om een buzz te veroorzaken. De sleutel is om deze dingen te doen terwijl ze trouw blijven aan hun waarden en merkboodschapsstijl. Dit zorgt ervoor dat ze het vertrouwen van hun klanten behouden, maar positioneert hen ook als visionair/opinie leiders.

Les 12: Verandering omarmen

Banksy's kunst en methoden evolueren en veranderen met de tijd mee. Ideale lessen voor bedrijven wat benadrukt dat ze met de tijd mee moeten evolueren, risico's moeten nemen, technologie moeten omarmen en moeten samenwerken om een impact te creëren op hun klanten en de wereld om hen heen. Banksy's kunst is geëvolueerd van graffiti naar grootschalige kunstinstallaties, een les in het aanpassen en veranderen van strategieën om relevant te blijven en aan de behoeften van uw klanten te voldoen. Het laat zien hoe het nemen van berekende risico's bedrijven kunnen helpen om concurrerend te blijven en te innoveren in hun branche. De manier waarop Banksy samenwerkt met andere artiesten om zijn boodschap te versterken en zijn publiek uit te breiden, is een voorbeeld van hoe gezamenlijke initiatieven alle partijen ten goede kunnen komen en tegelijkertijd extra waarde kunnen creëren voor klanten en gemeenschappen.

Les 13: Een visionair/opinie leider zijn

Met zijn kunst demonstreert Banksy zijn positie als visionair/opinie leider. Van het aankaarten van zaken als oorlog en het milieu wat zijn publiek aanmoedigt om kritisch na te denken over henzelf en de wereld. Tot aan zijn gebruik van diverse innovatieve technieken die laten zien hoe hij risico's durft te nemen en te experimenteren. Terwijl hij gebruik maakt van humor en satire om op een boeiende en toegankelijke manier commentaar te leveren op serieuze kwesties, moedigt hij kritisch denken aan, daagt hij gevestigde systemen uit en inspireert hij ook tot creatief experimenteren. Kwaliteiten die bedrijven nodig hebben om te behouden en te groeien binnen hun branche. Stel je voor dat bedrijven degenen zouden zijn die oprechte discussies en debatten zouden aanwakkeren.

Les 14: Mysterieus zijn

Zelfs met alle roem die Banksy heeft vergaard, heeft het publiek geen idee wie hij is. Deze sfeer van mystiek draagt alleen maar bij aan zijn aantrekkingskracht. Bedrijven profiteren natuurlijk niet van anonimiteit, maar ze kunnen wel gebruik maken van het creëren van een sfeer van mystiek rond hun merk en/of producten.

Les 15: Moedig zijn

Banksy is niet iemand die simpelweg de status quo volgt. Zijn acties en kunst zijn gedurfd! Ze brengen een moment tot stand waarin men een andere blik op de wereld werpt. Soms subtiel en andere momenten openlijk. Door medewerkers aan te moedigen hetzelfde te doen. Bedrijven kunnen intern en ook binnen hun ruimte innoveren. 

Les 16: De regels overtreden

Banksy staat erom bekend de verwachtingen te tarten en schuwt het niet om de regels van zijn kunstvorm te overtreden. Zijn gebruik van stencils is een voorbeeld van hoe hij een ongeschreven regel binnen de klassieke graffitigemeenschap doorbreekt. Waar andere kunstenaars hun werk tentoonstellen in galeries of musea, gaat hij voor de openbare ruimte. En zijn kunst zelf gaat verder dan verwacht, zoals street art die sterk op advertenties lijken, maar eigenlijk het consumentisme bekritiseren. En daarbij is hij erin geslaagd zijn anonimiteit te behouden. Voor bedrijven die anders willen denken en de regels willen overtreden, is hij een stencil dat ze kunnen volgen en waarvan ze kunnen leren.

Heb jij genoten van deze blog? Deel het via social media!!

Josuel Rogers

Josuël Rogers is a life & executive coach, speaker and podcast host. He is someone who values interpersonal-relationships and his passion lies in helping other become their best selves. As a personal and executive coach he uses his analytical skills and creativity to help others overcome their challenges.


He has a love for the Hip Hop culture, and realizing the lessons and mindset insights that the culture has to offer, he founded HipHop Culture Coaching where the world of coaching and the world of Hip Hop meet each other. HipHop Culture Coaching provides youth empowerment workshops and team building sessions where the goal is better communication with others but also with yourself in order to maximize results.

https://www.josuelrogers.com
Previous
Previous

Meesterlijke Communicatie: 16 Lessen voor Effectief Leiderschap en Teambuilding, Geïnspireerd door Hip-Hop Legende Nas

Next
Next

The HipHop minded Professional podcast